DONUT
500gm tepung roti/tepung gandum
40gm gula
30gm marjerin
100ml air
50ml susu segar
1 telur
6gm yis maurifan
1 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1 camt esen vanilla
1 camt dough softener
Minyak masak untuk menggoreng
Gula halus
1. Campurkan yis bersama gula & air.
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat & baking powder.
3. Masukkan marjerin & dough softer kemudian gaul & ramas.
4. Masukkan air yis tadi bersama susu segar, uli menjadi doh.
5. Perapkan sebentar hingga doh kembang 3x ganda. Tutup mangkuk dengan tuala bersih.
6. Uli semula. Biar hingga doh kembang.
7. Terapkan doh di atas papan canai mengikut acuan kesukaan. Biar ia kembang sebentar.
8. Panaskan minyak & goreng atas api sederhana.
0 comments:
Post a Comment